23.9.06

Bussimatkustajavirheitä

Ihmiset osaa olla hankalia. Päivittäin näen bussissa outoa ja sujuvuutta hankaloittavaa bussikäyttäytymistä.

Ikkunanpuoleista poistujaa väistäminen.
    Käytävänpuoleinen matkustaja nousee ylös, mutta omaa paikkaansa suojellen, vain oman istuimen selkänojaan tarraten ja jättäen vain kapean reitin istuimelta käytävälle. Ja näin myös bussin etuosassa, eli keskioven etupuolella, jossa huomattavasti loogisempaa olisi väistää euton etuosaa kohti, jolloin poistuja pääsisi suoraan kohti ulostautumisovia, eikä tarvitsisi odottaa väistäjän ahtautumista takaisin omalle rakkaalle penkilleen, ennenkuin tämän voi ohittaa kohti poistumista.

Lähtöryysis
    Kaikkien poistujien pitää olla seisomassa jo minuuttia ennen pysäkkiä ja mielellään ihan keskitasanteella asti. "Ensimmäisenä ulos maksoi mitä maksoi." Ja kun käytävä on täynnä keskiovea kohti ahtautuvia tahtoo-ulos-heti-nyt -ihmisiä, tilaa antavien väistäjien työ hankaloituu kun käytävällä ei anneta tilaa väistäjälle (ainakaan väistää oikeaan suuntaan) eikä väliin väkisin tunkevalle poistujalle.
    Tokihan autosta pitää poistua reippaasti, mutta tämän voi tosiaan tehdä kauniimminkin.

Ovella parveileminen
    Keskilaiturilla pitää seistä ovien edessä, vaikka bussi ei olisi vielä muuten täynnä. Liekö tämä extreme tapaus tuosta edellisestä, eli mennään ovelle jonottamaan ulospääsyä heti bussiin tultua. Heti kun ovella on kaksi (tai useampi) ihmistä, yksi kummallakin reunalla, ne hankaloittavat luvallisten lähtijöiden valmistautumista, peittämällä poistumistien laidat joista voisi ottaa tukea vielä liikkuvassa ja pysähtyvässä bussissa.
    Tämä on enimmäkseen ulkolaisten pahe. Johtuukohan vaan siitä että ovat enemmän porukalla liikkeellä tai muuten vaan muodostavat seurueita helpommin kuin jurot ja hiljaiset suomalaiset.

Nämät havainnot eivät tietenkään koske läheskään kaikkia matkustajia. Meitä :) älykkäitä, sujuvia ja maalaisjärkisiä ihmisiäkin on (paljon?), mutta koska hitaasti tapahtuvat ongelmat huomaa helpommin kuin sujuvasti ohi kulkevat helpot tavat, niiden havainnollisesti suhteellinen määrä vaikuttaa isommalta.

Kaikesta huolimatta kaupungin bussit on älykäs keksintö, kunhan vain osaisimme niitä käyttää.
Käyt(e)tä(ydytä)änhän.
"Ajattelin asioita ja tulin tulokseen
että alkoholi tuhoaa terveyden.
Siksi lopetin - ajattelemisen."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti