17.3.07

Blondeilla on aina hauskempaa?

Eduskuntavaaleissa on ongelma.
Miksi minulla on vain yksi ääni, vaikka valittuja on 200?
Valitsemalla yhden ehdokkaan edesautan ainoastaan kyseisen ehdokkaan hyvinvointia, eikä tällä välttämättä ole minkäänlaista vaikutusta omaan tilanteeseeni, voi jopa olla negatiivista vaikutusta.

Ja olikos ääntenlaskennassa jotain muutakin hassua matematiikka, siten että valitut 200 eivät ole edes ne 200 jotka eniten saivat ääniä, johtuen joistain vaalialueista ja liitoista ja puolueista ja kuun asennosta jne...
Mutta unohdetaan se nyt ja otetaan yksinkertaistettu yhden äänen
Esimerkki:

Viisi ehdokasta: A,B,C,D ja E, kansa 10 henkeä, vaalit joissa eniten ääniä saaneet pääsevät läpi.
A haluaa kolminkertaistaa opintotuen,
B haluaa tuplata sen,
C suostuu pitämään sen ennallaan,
D haluaa puolittaa sen ja
E lopettaa kokonaan maksamisen.

Jos kansa on yksimielistä ja kaikki äänestävät A'ata, homma toimii. Mutta kun väestössä on 1 lapseton porvari joka äänestää E'etä, ja yksi maahanmuuttaja, joka äänestää kaveriaan D, syntyvä äänijakautuma on: 8,0,0,1,1. Ja kun nuo valitut kolme edustajaa sitten keskenään päättävät opintorahasta, A:n ja E:n mielipiteet canceloivat toisensa ja päättäväksi osapuoleksi jää D. Näin opintoraha on puolitettu vaikka 80% kansasta halusi sitä nostettavan huomattavasti.

Ja kun tähän yhtälöön lisää sen että yhden eduskuntavaalin seurauksena valitut henkilöt päättävät kahdesta sadasta eri asiasta, siitä syntyy matriisi, josta normaali ihminen (ilman 90vuoden ahkeraa asioihin tutustumista) ei hyvällä omalla tunnolla voi valita äänensä kohteeksi yhtä henkilöä ja väittää että nyt maailma parantuu kuten minä (maa keskimäärin) haluan.
Selite "edes vähiten huono" ei muuta asiaa yhtään. Arvaamalla voi voittaa, mutta vain jos on olemassa yksikäsitteinen oikea vastaus.

(Ja vieläpä niissä kahdessa sadassa päätöksessä on kyseessä monta sellaista asiaa, joista yksittäinen edustaja ei välttämättä tiedä yhtään enempää kuin pihtiputaan mummon isoäidin sokea veli harmonisten sarjojen merkityksestä atomienergian aikaansaamassa soluhystereesissä)
Ei tarvitse arvata kahta kertaa käynkö huomenna vapaaehtoisesti uurnalla tekemässä mahdollisesti huonoja päätöksiä.

Ehdotus: Vaihdetaan eduskunta porukkaan ihmisiä, jotka valitsevat ja esikäsittelevät kaikista päätettävistä jutuista rajallisen (mutta riittävän, 1/vko?) määrän äänestyskohteita joista tehdään kansalaisäänestyksiä. Näin kansa pääsee sanomaan kyllä/ei mielipiteensä kaikista kiinnostavista asioista, sen mukaan miten on tietoa ja mielenkiintoa.
Despite all my rage
I am still just a rat in a cage
©1995 The Smashing Pumpkins

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti