9.11.10

Ei mitään laitaa

Käytin kotimatkallani kaistatonta kevyenliikenteenväylää ja koska kävelin kovin lähellä edellä menijää olin pakotettu kulkemaan tämän perässä väylän vasenta laitaa. Ja koko ajan takaraivossa oli häiritsevä ajatus, että ei näin saa tehdä.
Lain pykälän mukaan niin saa tehdä, jalankulkija saa käyttää kumpaa reunaa tahansa, mutta silti itselläni se tuntui tekevän kovin pahaa.

Hieman mietin että johtuukohan "ongelma" siitä, että ajan ajoittain myös autoa (joskaan en omista), mutta voikohan niitä kuskittomia ihmisiä olla niin paljoa kuin väärää reunaa kävelijöitä, tuskinpa?
Itselläni siis jollei ohitus, oikaisu, tai olosuhteet vaadi käyttämään vasenta reunaa, se ottaa liikaa luonnolle onnistuakseen.

Lisäys:10.11.2010
Jostain luin (mahdollisesti vanhentuneen, koska en itse löytänyt) väitteen että liikenneturva suosittelisi jalankulkijalle vasenta reunaa, koska siitä näkee vastaantulevat pyöräilijät paremmin. Mutta WTF. Mitä iloa siitä olisi?

Kun kaikki hitaat kulkijat kuitenkin aina jouvat jättämään väylälle ohituksen sallivan raon niin ohituksen pitäisi aina olla yhtä mahdollista ja turvallista riippumatta siitä tapahtuuko se "suoraan" samaan vai vastakkaiseen suuntaan mennessä. Ero tulee vasta tuplaohituksessa, jolloin rako on ummessa toisen ohituksen vuoksi. Mutta tällöinkin on selkeästi mukavampaa, jos myöhempi ohittaja voi hidastaa omaan reunaansa ohitettavan taakse siksi aikaa kun ensimmäinen ohitus on ohi, sen sijaan että joutuisi pysähtymään vastaantulijan eteen.
Eikä sovi unohtaa että on nopeamman vastuulla sovittaa tilannenopeutensa aina muuhun liikenteeseen. Niin ja sitä että pyörissä on kello.

Vasemmalla kävely toimii ainoastaan ajoradalla, jossa läheltä ohittajat kulkevat aina vain yhteen suuntaan ja pahimmillaan taistellaan samasta kaistasta. Silloin on selkeästi turvallisempaa nähdä ohittaja edessään kuin jatkuvasti kurkkia taaksensa peläten 1000 kertaisella voimalla tulevaa ohittajaa.
Goin' places that I've never been.
Seein' things that I may never see again
©1979 Willie Nelson

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti