21.1.12

Elämää ei työtä

Taloussanomissa oli juttu eläkevuoden hinnasta joka väitti, kuten monet muutkin eläkkeelle jäännin lykkäämistä haluavat jutut, että myöhäistämällä eläkkeelle jääntiä vuodella voittaa jopa 40kiloeuroa.
Mutta noissa kaikissa laskelmissa on omasta mielestäni virhe, koska ne ottavat laskuun mukaan myöhäistysvuoden palkan tai katsovat pelkkää kuukausieläkkeen summaa.

Tein jutun taulukosta jatketun version, joka laskee eläkkeellä kertyvän "ilmaisen" rahasumman määrän. (ilmaisella tarkoitan tässä nyt vastikkeetonta, sellaista josta hinta on jo valmiiksi työaikana maksettu)
Taulukossa on alleviivattuna suurin kertymä kuhunkin vuoteen mennessä, ja siitä näkee että vasta vuonna 2024, eli 12 vuoden eläkkeellä olon jälkeen, ensimmäisenkään vuoden eläkkeelle jäämis myöhästys jää kannattavaksi.

Taulukon viimeisen rivin, eli 68 vuoden iässä eläköityminen on vaihtoehdoista paras vasta kun sankari täyttää 84 vuotta. Ja silloinkin ero 63 vuotiaana eläköitymiseen on vaatimattomat 7%. Jos minulta kysytään tuo ei ole ylimääräisen 5 vuoden työskentelystä kelpo hinta.

Ja mikäli kuolo korjaa omansa kun mittariin tulee 70, mikä ei ole olleenkaan mahdoton ajatus, niin vaihtoehdot ovat joko; 8 nautittua oloneuvos vuotta ja 110ke korvausta tai mitättömät 2 vapaata vuotta ja 42ke. Kumman sinä otat?
all you have to do
is connect me.
I am waiting for it.
©2002 Aqua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti