14.1.07

Tipi tii, tipitipiti tii

Tipit ovat tulleet puheeksi pariinkiin kertaan tässä viimeaikoina, ja samalla itsellenikin on selvinnyt, että en pidä tipeistä, enkä samoin tinkaamisestakaan. Molemmat on esiintymiä siitä että "hinta ei ole tiedossa". Omasta puolestani toivon ettei kumpikaan paha tapa lisää suosiotaan Suomessa.

Palkka on rahallinen korvaus tehdystä työstä. Eli jos olet töissä saat palkkaa siitä mitä sinun kuuluu tehdä. Jos esimerkiksi tarjoilijana otat vastaan tilauksia ja kannat ruokia pöytään, siitä korvauksen antaa työnantaja. Jos teet työsi hyvin saat tehdä sitä jatkossakin, mahdollisesti saada pomoltasi palkankorotuksen, tai ehkä vaihtaa toimenkuvaa ylennyksen merkeissä. Jos teet työsi huonosti ei tarvitse valittaa kun tulee lopputili, tai kun asiakkaat vähenee. Jos työnantajan antama palkkapussi on mielestäsi liian ohut, se ei ole asiakkaan korjattava ongelma. (vaikkakin asiakkaan maksettavaksihan kaikki loppujen lopuksi tulee)

Vasta jos teet jotain toimenkuvaasi kuulumatonta ylimääräistä asiakkaan pyynnöstä, siitä on asiallista antaa käytetyn vaivan ja ajan mukaisesti ylimääräistä rahaa. Hymyily ei ole mainittua ylimääräistä, eiköhän sitä vaadita vähintään ravintolan kirjaamattomassa ohjeistossa.

Samoin kuin annat ylimääräistä kaverille pyydettyäsi tätä esimerkiksi hakemaan kaupasta jotain itsellesi, tai saatuasi kyydin jonnekin.. Eri ihmisillä on erilaiset käsitykset kaveruuden työnkuvasta, joten jotkut saattavat laskea moiset avut hintaan kuuluviksi, eivätkä huoli niistä korvausta.

Tinkaaminen.
Asian hinta tulee lukea hintalapussa. Tämä on rehellistä ja mahdollistaa eri myyjien välisen hintavertailun, ilman että jokaisen kanssa pitää tapella kahta tuntia etsien "oikeaa" hintaa.
Jos hintalappuun on merkitty hillittömällä katteella varustettu summa, sen saa myyjä kokea itse vähentyvinä asiakasmäärinä.
Jos hinta määrittyy asiakkaan sitkeyden perusteella, se on yhdenkaltaista rotusortoa, joka ymmärtääkseni on jopa kiellettyä suuressa osassa maapalloa.
Not now, not ever, no it's never a good time
How will the good times never roll on
Comparing photos that are then and now, now and then
Just wondering where it all went wrong
©2005 Imogen Heap

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti